03 05 2024

HOŞGELDİNİZ!!! ALEMLERİN RABBİ'ne TESLİM olmuş GERÇEK Yahudi, Hristiyan ve Müslümanların birbirlerini oldukları gibi kabul ederek tanışmak, aradaki önyargıları yıkmak ve tarafsız bilgilenmek için bir araya geldikleri mekâna HOŞGELDİNİZ!!! Selâm Olsun Temizlere, Temizleyenlere, Temizlenenlere, Temiz Kalmak isteyenlere ve Temiz Bir Dünya için El-ele Gönül-gönüle Verenlere...

Kur'an'da Arama

http://tanzil.net/docs/_media/wiki/quran-karim.gif?cache=

Anket

Sizce, Farklı Dinlere Mensup Kişiler Biraraya Gelip ''Salih/iyi Ameller/işler Yapabilirler mi?
 

Kutsal Kitap Arama

Bildergebnis für kutsal kitap arama motoru

Hristiyan Dergi

Facebook Temiz Yaşam Grubu

Ähnliches Foto

Şalom Gazetesi

İstatistikler

Bugün334
Dün516
Toplam1280671

Kimler Çevrimiçi

Şuan 15 konuk çevrimiçi
Rav'a Soralım PDF Yazdır E-Posta
Yazar Sevivon.com   
20 01 2008
Soru:
Her sabah tefillin sararken hangi dualari okumaliyiz?
Cevap:
Kola sarmadan önce:
Baruh Ata Ad... E.loenu meleh aolam aser kidesanu bemitsvotav vetsivanu leaniah tefilin.
Basa takmadan önce eger konusulmus ise asagidaki beraha söylenir yoksa
söylenmemelidir:
Baruh Ata Ad... E.loenu meleh aolam aser kidesanu bemitsvotav vetsivanu al mitsvat tefilin.
Parmaga dolarken:
Veerastih li leolam
Veerastih li betsedek uvmispat uvhesed uvrahamim.
Veerastih li beemuna
Veyadat et Ad... okunur.
Sevivon.com

Soru:
Bir insanin mason olmasi icin ne yapmasi gerekiyor ? Neye sahip olmasi gerekir?
Cevap:
Masonluk bir Yahudilik ögretisi olmadigi gibi her hangi bir baglati da bulunmamaktadir.
Sevivon.com

Soru:
sitenizi okuduğum bir kitapda buldum.Rav nedir?neler sorulur Rava?
filiz
Cevap:
Rav Yahudi cemaatinde dini işler konusunda uzman olan kişidir. Haham adı ile de bilinir. Rav yetiştiren yüksek bir eğitim kurumundan diplomalıdır. Dini veya kültürel konularda merak ettiklerinizi Rava sorablirsiniz.
Sevivon.com

Soru:
çalışan kadınlar şabat mumunu sabahtan yakabilirler mi? Veya, bunun için ne önerebilirsiniz?
Şimdiden teşekkürler
irem mizrahi
Cevap:
Çalışan hanımlarımıza eğer Şabat mum yakma saatine yetişemiyorlarsa bu mitsvayı yapmamalarını öneririz. Eğer evde bu mumu yakabilecek bir çocuk varsa onlar bu mumu yakabilir
Sevivon.com

Soru:
Herkese göre farklı cevaplanan Şeva Berahot'un asıl amacı nedir?
Rina Barbut
Cevap:
Şeva berahot düğünlerde gerçekleştirilen bir kutsamalar zinciridir. Adım adım gelin ve damata ulaşarak onları mübarek kılar. İlk beraha şarap meyvesi berahasıdır. Daha sonra herşeyin Tanrının onuru için yaratıldığı beraha gelir. Üçüncü ve dördüncü berahalar insanı yaratan Tanrıyı kutsamak amacını güder. Beşinci beraha Tsiyonun çocukları ile sevineceği günlerin özlemini yansıtır. Altıncı ve yedinci berahalar bu noktadan hareketle gelin ve damadı sevindiren Tanrıyı kutsar. Bu berahalar sevineceğimiz bir olgu olan evlilikte bile her adımımızın kutsal ve tahor olmasının gereğini bizlere gösterir.
Sevivon.com

Soru:
merhabalar nasılsınız daha oncekı konusmalarımızda bana turkıyedekı koser markalı urunlerın listesini verecektenız bır gelısme oldu mu toparlayabıldınız mı
serkan yuksel
Cevap:
Bunun için Bu e-posta adresi spam korumalıdır. Lütfen JavaScriptleri etkinleştirin. adresini ziyaret ediniz.
Sevivon.com

Soru:
yaw şımdıı benı sıze bır sualım wardıı amma velakın cvp gelemedı bır turlu bubama sordum oda cvbı werdı.. kipurda gunahlarımızz gıtsın dıee orucc ttuoomusuzz... cooookk sacmaa bncede yanıı nasssıl bırr kıpurr gunahımısıı affeder akıl war mantıkk warr hmn bna cevap werııın
esri altaras
Cevap:
Soru sorma uslubunuz yüzünden sizi yanıtlamaya bir türlü elim varmadı.Sonuçta bir Rav ile yazışıyorsunuz ve arkadaşlarınızla msn de yazıştığınız gibi bir tarz kullanmanız pek yakışık olmadı.Kipur Elul ayı ile başlayan çok uzun bir sürecin en son durağıdır.Yıl boyunca yapmış olduğumuz hatalı davranışları değerlendirip bu davranışları tekrarlamamak üzere karar aldğımız bu dönmde gerek Tanrı'ya gerekse insanlara karşı yapmış olduğumuz hatalı davranışları tespit ederek bu davranışlardan ötürü kırdığımız kişinin affını dilemek ve Roş Aşana 'ya kadar öncelikle insanların daha sonra Tanrı'nın bizi afetmesini bekleriz.Roş aşana bir yargı günüdür ve herkesin bir yıllık kaderinin belirleneceği gündür.Roş aşana ile Kipur arasındaki 10 günlük süre içinde hakkında yargıya varılamayan kişiler için bir hak daha olduğunun bilinciyle bu sürede hatalı davranışlarımızı iyice gözden geçirip azaltarak Kipur günü bir kez daha Tanrı'nın karşısına çıkarız.Aslında daha çok detay içeren bu süreç için şimdilik bu kadar bilgi vereceğim.Kırdığın insanlar için Tanrı bile seni afedemez.O yüzden bu özenti uslupları bir yana bırakarak kimsenin kalbini kırmamaya özen göster aynı zamanda bizleri 3300 yıldır ayakta tutan değerlerimizi daha iyi öğrenmeye gayret et.Öğrenemiyorsan veya etrafındaki kişilerin bilgi seviyesi seni tatmin edecek cevapları üretemiyorsa mantığını kullanarak 3300 yıl bizi ayakta tutan değerlerin bu kadar basit olamayacağını anlamaya çalış .Sevgiyle kal.
Sevivon.com

Soru:
şabat mumu yakıldığında vefat eden birisi için yakılırmı ?
beki fins
Cevap:
Hayır. Şabat mumu şabatı korumak ve hatırlamak amacı ile yakılır. Fazladan bir mum yakılmasında ise sakınca yoktur.
Sevivon.com

Soru:
meraba. ulusta okuyorum ve merak ettiğim birşey var okulda ibranice hocamız bir soru yazdırdı sınav için kipur ve roşaşana neden bayram olarak sayılmıyor? bu sorunun cevabını alınca sınav bitmiş olacak ama yinede...teşekkürederim
viki yohay
Cevap:
Roş Aşana ve Kipur Yamim Noraim ulu günler olarak fade edilir. Bir bayram gününden ziyade yargı ve af günü özelliklerini taşır. Nitekim bayram günlerinde okunan Allel duası burada okunmaz.
Sevivon.com

Soru:
Rabbi Meir Baal a Nes--Rabbi Israel Abuhadsira--Rabbi Yohanan Ben Zakay Hakkinda detayli bilgi istiyorum,cevaplariniz icin simdiden cok tesekkurler...
Sara Barokas
Cevap:
Rabş Meir Baal ha Nes Tiberyada yaşamış olan bir bilgindir. Bu bilgin mucizelere sebep veren bir kişi olduğundan Baal ha nes yani mucize yaratan bilge olarak bilinir. İki oğlunu bir Şabat günü kazada kaybetmesi ve eşinin olağanüstü metanetli davranışları ile ünlenir. Gimara ve Mişnada çok değerli öğretileri vardır. Mezarı Tiberyadadır.

Baba Sali olarak bilinen Rabi İsrael Abu hatsira çağımızın en büyük bilgelerindendir. Birçok konuda yön gösterici olmuştur. Mezarı Netivot kentindedir ve yaşamında birçok mucizeyi oluşturduğu ifade edilir.

Raban Yohanan ben Zakay Roma döneminin en büyük bilgelerindendir. Yeruşalayim kuşatma altındayken oradan kaçmayı ve Yavnede bir okul için izin almayı başarır. Öğretileri çağımıza kadar ulaşmıştır. Beş ünlü öğrencisi ile ünlenmiştir.
Sevivon.com
 
Soru - Cevap PDF Yazdır E-Posta
Yazar Mustafa İslamoğlu   
27 12 2007

 

 

Evlilikte Denklik

 
 

Hocam öncelikle hizmetinizden dolayı Allaha Duacı olduğumu bilmenizi
istiyorum.Evlilikte eşler arasındaki yaş farkı noktasında toplumumuzun bir
takım kriterleri var.Ama dinimizce bu konuda bir kriter varmıdır yada sizin
bu konudaki düşünceniz nedir bunu merak ediyor ve düşüncenizin kararımda
etkili olacağını bilmenizi istiyorum.Kendimde yaşça büyük biriyle evlenmek
istiyorum ama toplum bu konuda beni özgür bırakmıyor.Önemser ve cevaba layık
bulursanız kararımı kolaylaştırmış olacaksınız Allaha Emenet Olun.


16/01/2008
 
Aziz talib,
Evet, evlilikte küfüvvet (denklik) esastır, fakat esas olan denklik daha çok eşlerin komplekse kapılacağı hususlardadır. Yaş denkliği kastedilseydi efendimiz 25 yaşındayken kendisinden çok daha ilyeri yaşlarda olan Hz Hatice ile evlenmezdi. Kaldı ki Hz. Hatice tek örnek değildir. Aynı şey tersinden Hz. Aişe için de geçerlidir.
Vesselam

 

Fransız Bankasından Ev Kredisi Almak

 
 

Değerli hocam,
Ben fransa dogumlu, fransiz vatandasi evli bir muslumanım.Dini vecibelere, degerlere ve hassasiyetlere elimden geldigi kadar riayet etmeye çalışıyorum.
Sorum sudur ki:
Fransa'da(n), fransiz vatandasi bir musluman olarak, kendi oturacagim bir ev alabilmek icin herhangi bir fransız bankasından (faizli) kredi alabilir miyim?
hukum/cevabiniz nedir?
göz önünde bulundurmamiz gerekenler:
-fransa'nin islam beldesi (olup-olmamasi) kriteri,
-fransa'nin mevcut ve gelecekteki enflasyon kriteri,
-paranin degeri kriteri,
-evin kendi ikametim icin olması kriteri,
-neticede bu kredinin kullanilmasindan, benim mi yoksa bankanin mı daha kazançlı çıkıyor olması kriteri.
Evet, sevgili hocam,cevabınız bizi memnun edecektir.
Allah razi olsun.


11/01/2008
 

 

Aziz kardeşim,

Tüm bu kriterleri göz önünde bulundurak cevaz veriyoruz.Evet derken şu kriterleri gözetiyoruz:Fransa “diyar-ı ğayr-ı Müslim”dir. Küfür diyarında eğer müslümanın lehine ise ribalı muamelenin cevazına dair müctahid imamlardan bazılarının (İmam Muhammed eş-Şeybani gibi) fetvası vardır.Orada Müslümanların gayr-ı menkulü İslam’ın arazisidir. Bir tür kişisel fütuhat olarak değerlendirilebilinir.Zekat karşılıksız vermek, faiz karşılıksız almaktır. Burada karşılıksız alma yoktur. Suri olarak esasen vadeli ev alma hükmüne dahildir. Fakat Fransa’nın faizli muamele ile ilgili hassasiyeti olmadığı için alternatif enstrüman ve kavramlar kullanmamaktadır. Bu açıdan “zaruret” fıkhına dahil edilebilir.Ekonomi bir savaş alanıdır. Ve Müslümanlar bu savaşın mağdurudur.Fayda maliyet analizinde ev almak kira ödemekten çok daha yararlıdır.Bu işlemden karlı çıkan sizseniz, ilk ve tek ev için (havaic-i asliye) cevazımız vardır. Bu cevaz sadece bilad-ı ğayr-ı Müslim ile sınırlıdır. Bilad-ı Müslim (Müslümanların diyarında) geçerli değildir.

Vesselam

 

 

Namaz

 
 

SELAMUN ALEYKUM

Mustafa Hocam ilk mailimde de yazdığım gibi bir süredir sizi takip etmeye çalışıyorum. Eser sıralamanızı önceden bilmediğim için birkaç tanesini aldım okudum-okuyorum. Sizi tanıdıktan sonra her yaptığını ne için yaptığını bilen müslümanlardan olmayı ilke edindim. Bu yüzden her amelimi ve ibadetimi sorguluyorum.

Aşağıdaki sorularımı sitede yada eserlerinizde cevap bulamayacağıma inandığım için bizzat size soruyorum yoksa emeğinize saygısızlık edip kolaycılık yapmak istemem.

Yıllardır kıldığım namazın tavuk ve papağan misali olduğunu sayenizde keşfettim. Şimdi namazı yaşayarak kılmak istiyorum ve bu hususta kafama takılan soruları cevaba layık görür cevaplarsanız çok sevinirim.

1- Karşıma mushafı koyup okumak suretiyle farz ve nafileleri kılabilir miyim?
(amacım bir yandan rutinden kurtarırken diğer yandan yıllardır papağan gibi tekrarladığım kısa sureler dışında namazımda dosdoğru Kur'an okumak)

2- Evde iken ve sadece ailem varken öğlen ve ikindinin farzlarını sesli okuyabilir miyim ve tüm namazlarımı gözlerimi yumarak kılabilir miyim?
(sesli okuyunca kendimi daha çok veriyorum, gözümü yumunca namazı adeta yaşıyorum)

3- Ev dışındayken özür olmaksızın gerekli hijyene dikkat ettiğim sürece çoraplarımı mest olarak kullanabilir miyim?
(sitede cevap var ama özür konusu açık olmadığı için soruyorum)

4- Günümüz şartlarında Cuma vakitlerinde öğleni kılmam halinde Cuma Namazı üzerimden düşer mi? 3 cuma üst üstüne terketmekle ilgili hadis-i şerifin gerçekle ilgisi var mı?
(Mevdudi, Seyyid Kutub, Ali Şeriati ve Sizin gibi islam yıldızlarını takip eden kişilerin mevcut imamların arkasında cuma ve vakit namazı kılmadıklarını biliyorum. Bu konuda ben de aynı hassasiyeti gösteriyorum ancak Cuma Namazlarının yerine öğlen kılarken ilimsiz amelimden dolayı huzursuzluk hissediyorum. Görüştüğüm birkaç kişi durumu Darul Harb ile açıklamaya çalıştı ama araştırdığımda Darul Harb şartlarının oluşmadığını ve öyle sayıldığı taktirde çok daha farklı uygulamalara yol açılacağı halde bunların uygulanmadığını gördüm.)
Sorularıma verceğiniz cevaplardan müspet olanların sadece kişinin şartlarına özel ruhsat mı olduğu yoksa her müslümanın uygulayıp uygulayamayacağını belirtirseniz sevinirim.

Selam, saygı ve derin muhabbetlerimle.


13/12/2007
 

 

Aziz mümin,
Allah kararınızı uygulayacak irade versin.
1. Farzları mushaftan bakarak kılamazsınız, nafileleri kılabilirsiniz.
2. Tüm namazlarınızı gözlerinizi kapayarak kılabilirsiniz. Eğer huşuu böyle yakalıyorsanız. Ben de öyle yaparım. Öğle ve ikindiyi srı avazı gibi bir sesle kıldırabilirsiniz. Zaten sahabenin kıraatı öyleymiş
3. Bunda hiçbir beis yok. "Ale'l-huffeyn" (iki mest üzerine) şeklinde gelen hadisler, hemen hemen aynı yollarla "ale'l-cevrabeyn" (iki çorap üzerine) şeklinde de gelmiştir. Bu hadislerin tümünü bir arada Hayri Kırbaşoğlu hocanın Namazların Birleştirilmesi adlı eserinde bulabilirsiniz
4. Evet düşer. Hadis sahihtir. Bu cevaplar kişiye özel değildir. geneldir

 

 

Hz. İsa (a.s.)'a hüküm

 
 

Hocam belki dikkatim dağıldığı için anlayamadığım bir konu var. 364. dersin soru-cevap bölümünde,Hz. İsa (a.s.)'a hükmü hahamlardan oluşan bir meclisin verdiğini söylediniz. Ama bu çarmıh cezasını yalnızca Roma'nın verebildiğini, bu meclisin ise kafa kesme ve taşlama cezalarını verebildiğini söylediniz.(bunlar benim aldığım notlar yanlış ise lütfen düzeltin.)Bu meclis Roma'nın kanununu kullanırken Roma sessiz mi kalıyor? Bu meclisin bu politik cezayı vermesindeki asıl hedef ne olabilir? Milliyetçilik diyebilir miyiz?


12/03/2007
 

 

CEVAP: Sanhedrin, bir din adamları kurulu. Aynı zamanda yüksek mahkeme. Bu mahkemede kararlar Tevrat’a göre alınıyor. Roma bu mahkemenin kapsamına giren hükümlere karışmıyor. Adli ve dini suçlara ait soruşturmaları yürütüyor. Siyasi soruşturmalar Roma makamlarına sunuluyor. Son kararı Roma valisi onaylıyor. Bu meclis politik ceza vermedi. Dini ceza verdi. "Yalancı peygamberler" için öngörülen ceza. Muhtemelen ölünceye kadar taşlanma cezası bu.

Son Güncelleme ( 20 01 2008 )
 
Temiz Yasam
Sign up today!