20 04 2024

HOŞGELDİNİZ!!! ALEMLERİN RABBİ'ne TESLİM olmuş GERÇEK Yahudi, Hristiyan ve Müslümanların birbirlerini oldukları gibi kabul ederek tanışmak, aradaki önyargıları yıkmak ve tarafsız bilgilenmek için bir araya geldikleri mekâna HOŞGELDİNİZ!!! Selâm Olsun Temizlere, Temizleyenlere, Temizlenenlere, Temiz Kalmak isteyenlere ve Temiz Bir Dünya için El-ele Gönül-gönüle Verenlere...

Kur'an'da Arama

http://tanzil.net/docs/_media/wiki/quran-karim.gif?cache=

Anket

Sizce, Farklı Dinlere Mensup Kişiler Biraraya Gelip ''Salih/iyi Ameller/işler Yapabilirler mi?
 

Kutsal Kitap Arama

Bildergebnis für kutsal kitap arama motoru

Hristiyan Dergi

Facebook Temiz Yaşam Grubu

Ähnliches Foto

Şalom Gazetesi

İstatistikler

Bugün143
Dün195
Toplam1276109

Kimler Çevrimiçi

Şuan 1 konuk çevrimiçi
Pislik Diz Boyunu Aştı, Temizlik Şart ve Temizlikçilere Olan İhtiyaç Had Safhada PDF Yazdır E-Posta
Yazar Abdulkadir Ramazanoğlu   
25 12 2007

Hepimizin şahid olduğu yukarıda açıklamaya çalıştığımız dünya ahvali karşısında ne yapmalıyız peki? Bu tür sorular karşısında sıkça ve kolayca verdiğimiz bir cevap vardır; "birşeyler yapmalıyız." Evet, birşeyler yapmalıyız ama, yapmış olmak için değil yapmak zorunda olduğumuz için yapmalıyız. Bir filmde demircinin dükkanına astığı şu cümle çok etkileyiciydi: "Dünyayı değiştirmeye çalışmayan insan iyi insan değildir." Asıl iyiliğin ne olduğunu bize öğreten sayısız ayet var. Bunların yanında şu hadis de bize hayırlı insan tarifini veriyor: "Sizin hayırlınız insanlara en fazla faydası dokunanınızdır." İnsanlara yani, mü'min, kafir, müşrik, münafık, kadın, erkek, fakir, zengin v.s. Bütün insanlara. Fayda kelimesinden her insanın özel durumuna göre değişik manalar çıkarabiliriz. Mesela imanın tadını almamış insanlara gösterebileceğimiz en büyük fayda onların bu tadı alabilecekleri Allah kelamıyla tanıştırmak olacakır. Tabi öncelikle bu tadı bizim almış olmamız şart değil mi?

Sizi, insanlara faydalı olabileceğimiz ve dünyayı değiştirmeye çalışabileceğimiz bir çok konuda işbirliğine çağırıyoruz. Herkes dağarcığında olanı ortaya dökerse çok ciddi ve bereketli bir çalışma olacaktır Allahın izniyle.

Çalışmamızın adı ''Temiz Yaşam Hareketi'' olsun istedik. Özellikle içinde yaşadığımız toplum ve küreselleşmiş dünya şartları gereği her kesimden temiz insanı kapsayan bir hareket olması daha verimli olacaktır diye düşündük. Dinsizliğin ve ahlaki yozlaşmanın karşısında topyekün durabilmek için ortak değerler üzerinde işbirliği yapmanın dinimizce bir sakıncası olmadığı gibi zorunlu olduğunu düşündük.(Ankebut 46) Elinde teslim olduğu bir kitabı olmadığı halde gerçek müslümanlara topyekün savaş açan, sadece adı müslüman olanlarla ortak çalışamayacağımıza göre, elinde teslim olduğu bir kitabı olduğu halde aramızda inanç farkı olup ta bize savaş açmayanlarla ortak çalışarak dünyanın daha fazla kirlenmesini önleyebiliriz.


Temiz Yaşam'dan anladığımız:

Temiz Yaşam, bütün kâinatı yaratan ve bizi yoktan vareden, dünyayı bütün ögeleriyle bizim istifademize sunan Yüce Allah'ın insanlar ve cinler için belirlediği en mükemmel yaşam biçimidir. Bu yaşam şeklinin diğer bir adı Kur'an ifadesiyle ''FITRAT''tır.(Kur'an, Rum 30)Öyleki, bu yaşam biçimini kabul edip uygulayanlar hem şimdiki hayatlarında hem de ölüp dirildikten sonraki hayatlarında mutlu ve bahtiyar olacaklardır. Yüce Allah'ın belirlediği bu yaşam biçimini reddedip bunun zıttı olan bir hayat sürenler ise belki bu hayatlarında geçici mutluluk ve zevklere sahip olacaklardır fakat ölüp dirildikten sonraki hayatlarında korkunç bir hayal kırıklığına uğrayacaklar ve yaptıklarının karşılığı olarak cezalandırılacaklardır.
Somut olarak Temiz Yaşam'ı tarif edecek olursak, bunu iki kısımdan oluşan bir tarifle yapmak uygun olur.

- Genel anlamda temiz yaşam
- Özel anlamda temiz yaşam

 

Genel anlamda Temiz Yaşam

Genel anlamda 'temizler'in (1) hayatıdır. Yüce Allah'ın insanları doğruya iletme kaynağı olarak indirdiği kutsal kitaplardan (2) herhangibirine veya birkaçına sahip olup bunlardaki emir ve yasaklara göre yaşantılarını düzenleyenlerin yaşadıkları 'yaşam'dır. Buna göre bütün fikir ayrılıklarına veya mezhep farklılıklarına rağmen, kutsal kitapları kabul eden, onlardaki ilahi buyruklara göre hayatını tanzim eden her dindar kişi temiz yaşamın doğal bir ferdidir. Çünkü, bugün elimizde bulunan hiçbir kutsal kitap, insanlara ahlaksızlığı, Allah'a itaatsizliği, haksızlığı veya diğer kötülükleri emir ve tavsiye etmediği gibi, bu kutsal kitapları saygıyla kabul edip bunlara göre yaşantılarını düzenleyenler de bu tür çirkinlikleri reddederler. (3)
Bu anlamda, dindar olan her hristiyan ve her yahudi Allah'ın istediği gibi bir yaşam sürdüğü için 'temiz yaşam' sahibidir. 'Allah'ın istediği' cümlesi ise göreceli bir cümledir. Her din sahibine göre farklı anlamlar içerir. Fakat şu gerçek bütün dindarlar tarafından kabul edilmektedir: Musa(S)'ya verilen on emir (4) her üç dinde ortak olmakla beraber, şeriatler yani hukuksal uygulamalar herbirinde farklıdır. İşte, temiz yaşamın konusu ortak olan bu temel prensiplerdir.
Bu noktada genel anlamdaki 'temiz yaşam'ı bir daha tarif edelim: Hayatının genel hatlarını kutsal kitaplardaki ortak prensiplere göre şekillendirmiş, fakat teferruat yani içerikle ilgili hatlarını kendince en doğru kabul ettiği kutsal kitaba göre belirleyip hayata geçirmeye azmetmiş dindar kişinin benimsediği yaşamdır.

Özel Olarak 'Temiz Yaşam'

Özel anlamda temiz yaşam sahiplerinin özellikleri çok olmakla birlikte, öne çıkan başlıca özelliklerini şöylece sıralayabiliriz:

-Yüce Allah'ın son vahyine ve son nebisine uyup hayatlarını bunlara göre düzenleyenlerin yaşamıdır.

''Erkek olsun kadın olsun kim iman etmiş olarak iyi işler yaparsa elbette ona temiz bir hayat yaşatacağız ve yapmış olduklarının en güzeline göre ücretlerini ödeyeceğiz.' (Nahl 97)

-Allah'ın, kalplerini temizlemek istemediği kişilerin yaşamı değil (Maide 41), bilakis tertemiz yapmak istediği kişilerin yaşamıdır. (Maide 6)

-Toplumda yaygın olan çirkinliklerden kendilerini uzak tutarak temiz kalmak isteyenlerin yaşamıdır. (Neml 56, A'raf 82)

-Fıtrat dinine mensup olanların yaşamıdır. (Rum 30)

-Allah'ın razı olduğu gerçek dine teslim olanların yaşamıdır. (Al-i İmran 19, 52, 67, 84,102, Maide 44, ...)

-Yeryüzünü fesada verip kargaşa çıkaranların değil, ıslah edip düzeltenlerin yaşamıdır.

-Dinde aşırı gidenlerin değil orta bir yol tutanların yani, Allahın kulları için seçtiği en uygun dine ne ekleme ne de çıkarma yapanların yaşamıdır.(Kur'an, Nisa 171, Maide 77)

-İyiliği emredip kötülükten sakındıranların yaşamıdır. (Al-i İmran 103, 110)

-İman edip iyi işler yapanların ve birbirlerine Hakk'ı ve sabrı tavsiye edenlerin yaşamıdır. (Asr 1-3)

-Kitab'ın tamamına inanıp (Al-i İmran 119, 199, .. ) hayatlarında praktize edenlerin yaşamıdır.

-Tağuta/azgınlaşıp saptıranlara değil Allah'a kulluk edenlerin yaşamıdır.

-Din adamlarını veya birbirlerini Rabler edinmeyerek yerde de İlah gökte de ilah olan Allah'ın Rabliğini kabul edenlerin yaşamıdır. (Al-i İmran 64)

-En güzel hüküm sahibi olanın Yüce Allah olduğuna inanıp O'na rağmen hükümranlık yapanların hükümranlığını reddedenlerin yaşamıdır.

-Allah'ın hoşnutluğu ve cenneti karşılığında mallarını ve canlarını satanların yaşamıdır. (Tevbe 111)

-Allah'ın azap edeceği bir topluluğa yine Allah'ın emirlerini hatırlatmaktan geri kalmayanların yaşamıdır. (A'raf 163-164)

-Kitab'ı gizlemeyip insanlara anlatanların yaşamıdır. (Al-i İmran 187)

-Allah'a olan ahidlerini bozmayanlar ve yine onunla olan misaklarını unutmayanların yaşamıdır. (Ra'd 19-22, A'raf 172)


Bu genel ve özel anlamlardaki temiz yaşam tariflerinden sonra temiz yaşam hareketinin içeriğine geçebiliriz.





1) Temizler; Tevbe 28, 95 ve 125. ayetleri ile Maide 5. ayeti doğrultusunda müşrikler, münafıklar ve kalpleri hastalıklılar dışındaki insanların genel olarak 'temizler' sınıfına dahil olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzdeki bilinçli ateistler ve kitap ehli olmayan batıl din sahipleri de Tevbe 95 ve 125. ayetlerde sözü edilen 'pislik' sınıfına dahil olsalar gerektir.
Ayrıca bu konuda şu İncil ayetlerine de bakılabilinir: 2.Timoteos 3/1-7, 2.Korint. 6/7, Romalılara 1/18-32, 1.Selanik. 4/7-8, Efeslilere 5/3-6.

2) Kutsal Kitaplar; Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an.

3) Bu sınıfa giren insanlar içinden ya da bu insanlar mensup olduğu grup, cemaat veya kiliselerden temiz yaşama ters bazı uygulamaların ortaya çıkmasını esefle karşılıyor ve bu tür uygulamaların hiçbir şekilde kutsal kitabın ruhuna uymadığını tekrar etmek istiyoruz.(Örn. Evangelistlerin eşcinsel evlilikler karşısında olan tavırları)

4) Tevrat, Çıkış 20/1-17, Yas.Tekrarı 5/6-21,
İncil, Matta 5/21,27, 15/14, 19/19, Markos 7/10, 10/19, Luka 18/20,
Kur'an, En'am 151-153, İsra 23-38.

Temiz Yaşam Hareketi:

" Temiz Yaşam Hareketi temiz yaşayanların, temiz yaşama istek ve arzularını açıkça ilan edenlerin, temiz yaşamın propagandasını yapıp tavsiye edenlerin ve temiz yaşamı kirletenlerle mücadele edenlerin ruhen veya bedenen biraraya geldikleri bir harekettir "

Son Güncelleme ( 19 01 2008 )
 
Temiz Yasam
Sign up today!